Kasteel van Overijse, gedeeltelijk 3D model. In hoofdzaak afgeleid van foto's en dus slechts een impressie van hoe het kasteel er zou uitzien in gerestaureerde toestand.
donderdag 21 december 2017
donderdag 7 december 2017
3D Monument Sohie
Project voor een monument ter ere van Felix Sohie in Hoeilaart (1928)
Reconstructiepoging naar een ontwerpschets van beeldhouwer Pieter BRAECKE (1858-1938)
zaterdag 2 december 2017
3D Toezichterswoning
GROENENDAAL (HOEILAART)
Toezichterswoning aan het station van Groenendaal Hippodroom
Fragment uit een oude prentkaart (Beeldarchief van de Kon. Heemkundige Kring Hoeilaart)
De woning voor de toezichter werd in 1895 gebouwd naast het station van Groenendaal Hippodroom aan de Sint-Jansberglaan. Het gebouw werd vernield door de ontploffingen van oorlogsmunitie in 1919 en daarna afgebroken. Er zijn geen plannen en nauwelijks foto's van het huis.
De virtuele reconstructie hieronder is slechts een benadering van de historische werkelijkheid.
woensdag 22 november 2017
3D Tweede Loge-paviljoen
GROENENDAAL (HOEILAART)
Tweede loge-paviljoen aan de renbaan van Groenendaal, na de afbraak van het eerste paviljoen uit 1889, ca. 1924.
3D Paviljoen van de Weging
GROENENDAAL (HOEILAART)
Groenendaal (Hoeilaart), Renbaan, Paviljoen van de Weging
Oude prentkaart uit Hoeilaart Weleer
Virtuele reconstructie
Het paviljoen illustreert goed waarom de gebouwen van de renbaan van Groenendaal in de kranten van 1889 als 'pittoresk' werden omschreven. Het veelkleurige dak met ruitenpatroon kan geïnspireerd zijn geweest door voorbeelden in Bourgondië. Of het dak dezelfde kleuren had als op de reconstructie is niet meer te achterhalen vermits er van het paviljoen enkel zwart-wit foto's bestaan.
zondag 12 november 2017
3D Renbaantribunes
De tribunes van de renbaan van Groenendaal, detail van een oude prentkaart (Archief Hoeilaart)
De gebouwen werden ingehuldigd in 1889 en in 1919 zwaar beschadigd bij de ontploffing van oorlogsmunitie. De tribunes werden vervolgens grondig verbouwd.
De tribunes van de renbaan van Groenendaal strekten zich uit over een lengte van 90 meter.
Er waren twee identieke, 30 meter brede tribunes met er tussenin het koninklijk loge-paviljoen
Noordelijke tribune met rechts een gedeelte van het koninklijk loge-paviljoen
Onder de tribunes was er plaats voor een restaurant, bar, kantoren, perslokaal, telegraaf enz.
Het koninklijk loge-paviljoen gezien vanaf de zuidelijke tribune, met op de achtergrond een deel van de noordelijke tribune. Dit onderwerp komt voor op een aantal oude prentkaarten, met Leopold II en zijn gevolg op de koninklijke tribune.
maandag 6 november 2017
3D Loge-paviljoen Groenendaal
GROENENDAAL (HOEILAART)
Groenendaal (Hoeilaart), Renbaan, één van de tribunes met rechts de eerste Koninklijke Loge die in 1889 voor Leopold II werd gebouwd. Het paviljoen werd beschadigd bij de explosie van oorlogsmunitie in 1919 en daarna afgebroken. In 1924 werd het vervangen door een nieuwbouw in Beaux-arts stijl die vandaag nog bestaat.
Oude prentkaart uit Hoeilaart Weleer
De virtuele reconstructie hieronder is bij gebrek aan bouwplannen uitsluitend gebaseerd op oude prentkaarten, foto's en illustraties. De achterkant van het gebouw is niet gedocumenteerd en wordt hier dan ook niet getoond.
De hippodroom van Groenendaal met zijn keurig opgerichte tribunes die iets hebben van Engelse cottage en chalet, met zijn piste in achtvorm, met zijn centraal paviljoen voor hetwelk zich de waterpassage uitstrekt afgesloten door een haag van heesters herinnert sterk aan de hippodroom van Auteuil.
L' Indépendance Belge 24-7-1883 (vrij vertaald uit het Frans)
Het architecturale voorkomen van de tribunes is zeer geslaagd: M. de architect Keilig heeft er pas de plannen van getekend nadat hij zorgvuldig alle gelijkaardige in Engeland en Frankrijk bestaande constructies had bestudeerd. Hij is er zo toe gekomen, door bij de ene en de andere het beste te ontlenen, iets te maken dat zeer praktisch en gelijktijdig zeer origineel is. De tribunes van Groenendaal, volledig in aanzienlijk materiaal, hebben tezelfdertijd iets van Engelse cottage, een Franse villa en een Zwitsers chalet.
L' Indépendance Belge 22-7-1889 (vrij vertaald uit het Frans)
De koning. - Ondanks het doorslecht weder is de koning maandag namiddag per automobiel naar het koersplein van Groenendaal gekomen. Graaf d’Assche en luitenant Nypels vergezelden den vorst. Het publiek juichte wel vijf minuten lang Zijne Majesteit geestdriftig toe. Toen hij, na de “steeple-chase” het plein verliet, werd hem nogmaals eene ovatie gebracht.
Het Nieuws van den Dag 21-5-1902
vanuit het perspectief van Leopold II...
Abonneren op:
Posts (Atom)